Twee dagen met en voor preventiespecialisten, daar werken wij van Cautius met plezier aan mee. Je vindt ons op de kennismarkt bij uitstek met volgende sessies:
Aanpak van overdreven werkdruk: verplichting en aansprakelijkheid van de werkgever door Annick Alders
We kennen het allemaal wel, drukke dagen, niet meer weten waar je hoofd staat en alsmaar verder denderen. Maar wat als werkdruk chronisch en overdreven wordt?
Vanuit een schrijnend praktijkgeval gaan we in op de verantwoordelijkheid van de werkgever en hiërarchische lijn. Wie moet wat doen en wat gebeurt er als de werkgever gewoon laat betijen? Geen vrijblijvende individuele tips maar een wake up call voor iedereen die op beleidsmatig vlak aandacht heeft voor het welzijn op de werkvloer en aansprakelijkheid wil vermijden.
Strafrechtelijke aansprakelijkheid inzake arbeidsveiligheid – update door Chris Persyn
In deze sessie overlopen we kort de basisregels van strafrechtelijke verantwoordelijkheid na een arbeidsongeval. Wat is strafrechtelijke verantwoordelijkheid en welke mechanismen spelen hierbij? De eindverantwoordelijkheid qua welzijn op het werk berust weliswaar nog steeds bij de werkgever, maar de welzijnswetgeving voorziet ook in specifieke taken voor de hiërarchische lijn.
A.d.h.v. concrete voorbeelden uit de rechtspraak schetsen we hoe de strafrechtelijke vervolging bij een arbeidsongeval concreet verloopt en -vooral– wie finaal kan worden gestraft. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar de impact van recente rechtspraak.
Beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en discretie voor de welzijnsactoren door Annick Alders
Wie is er gehouden tot het beroepsgeheim en welke consequenties heeft dit? Bestaat er ook een spreekplicht, of alleen een spreekrecht? Wat met inbeslagname van dossiers door de sociaal inspecteur, onderzoeksrechter of politie? En hoe zich te gedragen in een gerechtelijke procedure?
In deze sessie analyseren we de geheimhoudingsverplichting van PAPS, vertrouwenspersoon en interne en externe PA. We gaan daarbij uit van cases uit de praktijk, die aangevuld kunnen worden met inbreng van de deelnemers?
Plenaire sessie: De veilige drievuldigheid door Chris Persyn, Edelhart Kempeneers en Marc Hoppenbrouwers (powered by Wolters Kluwer)
Iets meer dan 25 jaar geleden maakten we de sprong naar het welzijnsrecht. Sindsdien twijfelt niemand nog aan de noodzaak om welzijn multidisciplinair te benaderen. Waarop tal van specialisten zich terugtrekken binnen de eigen discipline, vaak om er enkel nog met vakgenoten van gedachten te wisselen. Of van mening te verschillen natuurlijk.
Tijdens deze plenaire sessie willen we dit doorbreken. Niet met een principieel of theoretisch pleidooi, maar via een pragmatische benadering van de veilige drievuldigheid, de 3 cruciale facetten van welzijn op het werk: het DRBS, de RA en de preventiehiërarchie.
Met sprekers die elk een lange ervaring hebben opgebouwd in drie verschillende disciplines, als advocaat, arbeidsarts en preventieadviseur: zeer verschillend, maar telkens praktijkgericht en onderbouwd.
We kijken over de klassieke tussenschotten heen , met het doel handvaten aan te reiken om in de dagelijkse praktijk aan de slag te gaan.
Werksessie: Psychosociale risico’s oplossingsgericht aanpakken door Annick Alders en Frank Van der Elst
Een PSRA is niet enkel een wettelijke verplichting van een welzijnsbeleid, het is de eerste stap in de preventieve aanpak van psychosociale risico’s. Heel wat organisaties vrezen een lang en duur proces, maar in werkelijkheid kan de onderneming ook zelf op een heel eenvoudige wijze aan de slag.
Deze werksessie vertrekt vanuit best-practices voor het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten. Daarbij bespreken we zowel de faciliterende acties als de meest voorkomende valkuilen. We doen dit vanuit een specifiek oplossingsgericht denkkader. We gaan aan de slag met het verschil tussen problemen en beperkingen, schaalvragen en toekomstprojecties. Een originele, maar bijzonder efficiënte techniek.
Nieuwsgierig? Of al meteen zin om in te schrijven? Dat kan via https://navorming-pvi.be/programma/.
Wij hopen u alvast te mogen begroeten op één van onze sessies.
Foto: Chris Persyn